Organizaţia Judeţeană Suceava a PD-L va avea aproape 20 de vicepreşedinţi, după ce conducerea centrală a acestui partid a aprobat noul statut, în baza căruia se vor organiza alegerile la nivelul filialelor judeţene. Secretarul general al PD-L Suceava, deputatul Ioan Bălan, a declarat că noul statut a adus o serie de modificări în ceea ce priveşte structura internă a partidului, introducându-se organizarea pe secţii de votare şi pe colegii uninominale de deputaţi. Ioan Bălan a mai precizat că toate filialele judeţene ale PD-L trebuie să finalizeze alegerile interne până pe data de 16 iulie 2010.

În ceea ce priveşte Suceava, structura organizatorică va avea următoarea formă: un preşedinte, doi prim-vicepreşedinţi, un secretar general, zece vicepreşedinţi, toţi aceştia urmând să fie aleşi prin vot. Ioan Bălan a explicat că potrivit statutului, membri de drept în Biroul Permanent Judeţean, cu funcţia de vicepreşedinţi, vor fi toţi parlamentarii PD-L de Suceava, europarlamentarii, în cazul filialelor care au membri reprezentanţi în Parlamentul European, primarul Sucevei, precum şi preşedinţii organizaţiilor de colegiu uninominal. Tot din Biroul Permanent Judeţean vor face parte, însă nu ca vicepreşedinţi, liderii organizaţiilor judeţene de femei şi de tineret.

Din structura de conducere a PD-L Suceava vor face parte, după ce vor fi aleşi prin vot, trei secretari generali adjuncţi şi 14 secretari executivi, aceştia din urmă urmând să fie şefii comisiilor de specialitate din cadrul organizaţiei judeţene. „Aceşti secretari executivi vor încerca să atragă persoane, specialişti pe domeniile respective, care nu neapărat sunt membri PD-L, dar care simpatizează cu partidul nostru. Asta pentru a ne putea folosi şi sprijini pe experienţa pe care ei au acumulat-o în decursul timpului”, a explicat Ioan Bălan.

El a adăugat că în ceea ce priveşte structura pe linie ierarhică, aceasta va pleca de la organizaţiile pe secţii de votare, apoi birourile organizaţiilor locale, organizaţiile de pe colegii uninominale şi, nu în ultimul rând, organizaţia judeţeană.

„În perioada următoare intrăm în linie dreaptă pentru a face aceste alegeri şi cred că până la jumătatea lunii iunie lucrurile la nivelul Organizaţiei Judeţeane Suceava vor fi încheiate”, a mai spus secretarul general al PD-L.

Ioan Bălan ar prefera funcţia de secretar general

Deşi în noua structură a PD-L Suceava va deţine, de drept, un post de vicepreşedinte, deputatul Ioan Bălan a declarat că este posibil să candideze pentru a rămâne pe funcţia de secretar general al organizaţiei judeţene. „De drept voi fi vicepreşedinte. Rămâne să mă hotărăsc dacă voi candida sau nu pentru funcţia de secretar general. De principiu da. Cu modestie moderată spun că m-am consacrat în PD-L Suceava ca un bun organizator. Şi acest lucru mi se potriveşte pe genul meu de om”, a declarat Bălan.

Pe de altă parte, trebuie spus că în forma actuală a viitoarei structuri de conducere a PD-L Suceava, organizaţia judeţeană ar urma să aibă cel puţin 20 de vicepreşedinţi. Şi asta pentru că pe lângă cei zece ocupanţi ai acestor posturi care vor fi aleşi prin vot, PD-L are în Suceava nouă parlamentari, trei senatori şi şase deputaţi, şi un europarlamentar, Petru Luhan. Numărul vicepreşedinţilor ar putea să se reducă, în condiţiile în care unii dintre parlamentari vor viza alte funcţii, cum ar fi şi cele două posturi de prim-vicepreşedinte, ocupate în prezent de senatorul Orest Onofrei şi de deputatul Dumitru Pardău, sau funcţia de secretar general.

(Sursa – Monitorul de Suceava)