masini-numere-bulgaria

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, vicepreşedinte PNL, a cerut ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, să ia măsuri privind circulaţia pe drumurile publice a unor maşini înmatriculate în alte state şi care nu au verificările tehnice făcute temeinic, punând în pericol siguranţa circualţiei.

Într-o întrebare adresată lui Gabriel Oprea, parlamentarul sucevean Ioan Balan arată că atât de discutata şi contestata taxă de primă înmatriculare, bazată pe argumente de mediu şi de înnoire a parcului naţional auto nu a determinat decât o frânare a înmatriculărilor de autovehicule noi şi o creştere semnificativă a înmatriculărilor de maşini vechi, aflate într-o stare de uzură fizică avansată, dar care se înmatriculează în ţările vecine, în special în Bulgaria şi Ungaria.

„O evaluare a numărului vehiculelor înmatriculate în ţările vecine este greu de realizat, producătorii şi diferite asociaţii non-profit estimând la peste două sute de mii de autoturisme înmatriculate numai în Bulgaria şi utilizate în România. Dintre acestea, peste 80 la sută nu deţin asigurări de răspundere civilă obligatorie care să aibă acoperire şi pe teritoriul naţional”, scrie Ioan Balan.

El arată că, mai mult, inspecţiile tehnice periodice pentru aceste autoturisme cu o vechime mai mare de opt ani se fac în mod superficial în statele vecine aducând o vulnerabilitate în plus la siguranţa circulaţiei pe drumurile publice din România.

Deputatul Ioan Balan îl întreabă pe ministrul Gabriel Oprea dacă are în intenţie ca în colaborare cu structurile din Ministerul Transporturilor, să dispună intensificarea controalelor Poliţiei Rutiere asupra autoturismelor înmatriculate în alte state, având ca prioritate verificarea stării tehnice şi asigurarea obligatorie pe teritoriul României.

Totodată, deputatul sucevean îl întreabă pe ministrul Afacerilor Interne dacă intenţionează să elaboreze un act normativ care să regleze această situaţie cu impact direct asupra siguranţei cetăţenilor.

(Sursa – newsbucovina.ro)