Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan și-a declarat sprijinul pentru elaborarea şi operaţionalizarea unui Master Plan pentru turism, dar susține că ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, ar trebui să se consulte cu actorii locali din Bucovina înaintea elaborării acestui document strategic.

DSC_0008

„Salut şi apreciez afirmaţiile ministrului Turismului, domnul Mircea Titus Dobre, care, atunci când a fost întrebat ce destinaţii turistice ar promova la nivel naţional şi internaţional, prima opţiune a domniei sale a fost Bucovina! A fost o opţiune fermă pe care sper să nu şi-o schimbe! Este pentru prima dată când un ministru al României, indiferent de culoarea sa politică, are o apreciere corectă şi obiectivă a potenţialului turistic pe care îl are ţara noastră. Nu pot să mă abţin şi să nu apreciez un lucru bun, chiar dacă acesta vine din partea unui adversar politic! În definitiv, cetăţenii ne-au ales ca să facem ceea ce este corect pentru ei şi pentru ţară, pentru că numai aşa putem ajunge la modernizarea ţării noastre, prin activităţi economice competitive, prin locuri de muncă bine plătite”, a declarat deputatul Ioan Balan.

El a mai spus că speră că afirmaţiile ministrului Dobre nu vor rămâne simple declaraţii politice, ci ele se vor concretiza rapid în acţiuni de promovare, în stimulente pentru investitori şi în investiţii publice prin care să demonstreze că Bucovina este unul dintre punctele de atracţie turistică europeană care poate aduce beneficii uriaşe, nu doar bucovinenilor, la nivel local, dar şi la nivel naţional.

„Domnul ministru are între obiectivele sale şi elaborarea unui Master Plan pentru turism, ceea ce poate fi un instrument corect pentru a impregna coerenţă politicilor viitoare privind susţinerea turismului. Am spus şi îmi menţin afirmaţia că voi susţine un astfel de demers, însă nu oricum. Mi-aş dori ca domnul ministru să elaboreze acest Master Plan printr-o consultare reală şi directă cu actorii locali, direct implicaţi în politicile din Bucovina. Să vină în Bucovina şi să constate singur că problemele percepute de la Bucureşti, stau altfel când ajungi şi le vezi la faţa locului, în Bucovina”, a spus deputatul sucevean.

El a spus că o primă condiţie ar fi ca acest plan să se elaboreze printr-o consultare reală, printr-o evaluare obiectivă a instrumentelor financiare şi printr-o coordonare a investiţiilor de la nivel central şi local.

„Master Planul pentru turism nu poate fi disociat, cel puţin în cazul Bucovinei, de prioritizarea investiţiilor cuprinse în Master Planul pentru transporturi, pentru că cea mai mare durere a acestei părţi de ţară este legată de izolarea ei: şosele proaste, autostrăzi lipsă, trenuri care pleacă de la Bucureşti, dar care nu se ştie niciodată când ajung la destinaţie. Aşadar, aştept stimuli reali pentru investiţiile private, chiar şi pentru cele mici, de tipul pensiunilor agroturistice, investiţii publice în zona infrastructurii de transporturi şi a celei adiacente servciilor de turism, sprijin financiar pentru autorităţile locale, care oricum se chinuie, de unele singure, să promoveze Bucovina în străinătate şi, nu în ultimul rând, stimularea învăţământului profesional şi susţinerea formării profesionale specifice pentru serviciile din turism. Acestea sunt aşteptările mele de la ministrul Turismului, sub rezerva cărora îl pot asigura de tot sprijinul meu parlamentar ”, a mai declarat deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan.
(sursa NewsBucovina)