Consider că, pentru orice parlamentar român, una dintre lucrările fundamentale pe care ar trebui să le poarte cu el este, fără îndoială, Constituţia României. În contextul în care unii lideri politici, tineri şi neliniştiţi, au tot blamat dreptul unor români de a se exprima prin vot asupra viitorului propriei ţări, mi-am făcut şi eu datoria şi am căutat în textul legii fundamentale referirile la dreptul de a vota. Şi, surpriză! Constituţia României, care la capitolul drepturi şi libertăţi a reprodus spiritul iluminist al Revoluţiei franceze, nu a prevăzut decât o singură limitare a dreptului de vot, şi anume împlinirea vârstei de 18 ani.

Legiuitorul român nu a impus interdicţii pentru exercitarea dreptului de vot niciunui român care se află în deplinătatea facultăţilor mintale sau ale cărui drepturi electorale au fost suspendate printr-o sentinţă definitivă a vreunei instanţe.

Or, în aceste condiţii, de ce se dau aceşti lideri tineri de ceasul morţii şi nu doresc ca cei peste 3 milioane de români care se află temporar în străinătate să nu-şi poată exercita dreptul de vot? Cu ce au greşit ei?! Poate cu faptul că românilor din străinătate le este mai clar faptul că „vulpes pilum mutat, non mentem”, sau, altfel spus, e greu de crezut că simpla schimbare a titulaturii unei coaliţii de partide socialiste, le face mai democratice şi mai puţin dependente de umbra lui Ion Iliescu.

În contextul în care din ce în ce mai mulţi români privesc cu neîncredere scena politică din România şi din ce în ce mai puţini se prezintă la urne, cred că obiectivul oricărui partid politic democratic din România ar trebui să fie legat de cooptarea alegătorilor români, oriunde s-ar afla aceştia, de a se exprima prin vot.

Românii şi România au nevoie de autorităţi publice şi politice legitime, alese de majorităţi cât mai largi. Numai aşa deciziile lor vor putea fi considerate legitime. Aceasta este problema reală cu care se confruntă democraţiile moderne şi acestei probleme trebuie să-i răspundem noi.

Or, un partid politic care se pronunţă împotriva unei mai largi participări a românilor la vot nu poate fi catalogat decât un partid destul de puţin democratic, sau o coaliţie de partide socialiste care nu s-au dezbrăcat încă de haina grea a practicilor trecute şi atât de familiare lor.

Văicărelile legate de insecuritatea votului prin corespondenţă nu pot fi luate în considerare de nimeni. Pentru că votul românilor din afara frontierelor nu poate fi cumpărat nici cu sacoşe cu alimente şi nici cu bani. Votul prin corespondenţă este utilizat de cele mai puternice democraţii din Europa şi este chiar mai sigur decât modalitatea clasică de vot, prin prezentarea la urne.

Păcat că lupii tineri ai coaliţiei şi-au propus o luptă cu democraţia, şi nu cu adevăratele probleme ale societăţii româneşti.

(Şedinţa Camerei Deputaţilor din 24 mai 2011)