ioan-balan-5-1

✍ Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, a avertizat, în Parlament că angajații din sectorul construcțiilor au fost eliminați din Pilonul 2 de pensii prin prevederile OUG 114/2018 și cere ministrului Muncii, Marius Budăi, să explice de ce peste 120.000 de angajați nu pot beneficia de acest drept.

Ioan Balan:❝Lucrătorii din construcții au fost eliminați din Pilonul 2 de pensii prin OUG 114/2018. Ministrul Muncii să explice de ce li s-a obstrucționat dreptul de a participa la pensiile administrate privat!❞

✔ Potrivit deputatului Balan, la acest sistem de pensii au contribuit, în ultimii 11 ani de la constituire, mai bine de 7,2 milioane de angajați, activele acumulate în conturile private ajungând la peste 48 de miliarde de lei.

🔊 „Chiar dacă domnia voastră nu erați încă ministru la momentul adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018, am convingerea că în calitatea dumneavoastră de fost Director al Casei Naționale de Pensii Publice, cunoașteți măsurile cuprinse în acest act normativ, care afectează în mod direct și iremediabil o reformă la care au contribuit mai multe guverne și de care niciun guvern, indiferent de partidul de guvernare și indiferent de contextul economic intern, nu a îndrăznit să o afecteze”, menționează Ioan Balan.

🔊 „În declarații oficiale, Ministrul Finanțelor Publice a declarat că așa-zisa facilitate fiscală va fi compensată de către Guvern, de la bugetul de stat, iar contribuțiile cuvenite angajaților vor fi virate în continuare la Pilonul 2. Față de această situație vă solicit domnule ministru să precizați motivul pentru care angajaților din sectorul construcțiilor li s-a obstrucționat dreptul de a participa la pensiile din Pilonul 2 și vă solicit să spuneți dacă la nivelul Ministerului Muncii sau al Guvernului există vreo intenție de a înlătura cauzele prin care angajații din domeniul construcțiilor au fost excluși de la acest sistem de pensii”, cere Ioan Balan.