47465509_2250468708543868_5682444085697183744_n

❝ Doamnă ministru,
✍✍✍ În cele 3 programe de guvernare ale actualei majorități parlamentare, cetățenilor români li s-a promis că Guvernul v-a luat anumite măsuri astfel încât prețul medicamentelor să se reducă cu peste 35%. De asemenea, guvernele s-au mai angajat să actualizeze permanent lista cu medicamente compensate, astfel încât, cea mai vulnerabilă categorie de pacienți, pensionarii cu venituri mici, să își poată asigura medicația lunară de care depinde chiar viața lor.
✍✍✍ Din păcate, la mai bine de 2 ani distanță, prețul medicamentelor nu a scăzut, ci a crescut, iar din cauza unor măsuri administrative impuse de Guvern, zeci de categorii de medicamente generice, cele mai ieftine, au dispărut cu totul din stocurile farmaciilor și din producția fabricilor de medicamente. Nici lista cu medicamente compensate nu a suferit ajustările promise, iar multe case teritoriale de asigurări de sănătate nu au avut bani pentru medicamente compensate, până la a doua rectificare bugetară operată în luna noiembrie 2018. Având în vedere faptul că accesul la servicii de sănătate și protejare vieții reprezintă drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României, vă solicit, doamnă ministru, următoarele precizări:
➤ Vă mai mențineți angajamentul reducerii prețului medicamentelor cu minimum 35%, față de nivelul pe care acestea îl înregistrau în luna decembrie a anului 2016?
➤ Vă solicit să precizați câte medicamente generice (cele mai ieftine) au dispărut din farmaciile din România în ultimii 2 ani și câte sunt în riscul de a nu mai fi produse și distribuite în anul 2019?
➤ Vă rog să precizați dacă în anul 2019 s-au asigurat sume suficiente pentru finanțarea medicamentelor compensate?
➤ De asemenea, vă rog să precizați când va avea lor o nouă evaluare și actualizare a listei de medicamente compensate?❞ a conchis liberalul.