Începând cu discuţiile purtate în cadrul Consiliului European de toamnă, pe marginea proiecţiei bugetare europene pe anii 2014-2020, Uniunea Social Liberală a mârâit ameninţător, dar fără efect, la adresa Uniunii Europene, pretinzând alocări bugetare superioare, pe principalele componente ale fondurilor europene nerambursabile postaderare. Atitudinea provocatoare şi ofensatoare a USL la adresa partenerilor europeni nu a ajutat şi nu va ajuta România nici în privinţa integrării noastre în Spaţiul Schengen, nici în privinţa ameliorării raportului MCV şi nici în privinţa redistribuirii fiscale a resurselor financiare europene.

Guvernarea USL ar trebui să ştie că marea familie europeană s-a fondat şi continuă să se bazeze pe cooperare, pe negociere şi înţelegere reciprocă a propriilor interese, de democraţie şi respectarea valorilor statului de drept, în scopul realizării obiectivelor naţionale şi europene comune.

Tot domnii de la USL ar trebui să ştie că amânările succesive ale aderării noastre la spaţiul Schengen nu pot fi imputate Uniunii Europene, ci politicii aventuroase a USL din vara anului 2012, în care, în numai câteva zile, au batjocorit legi şi instituţii fundamentale ale democraţiei, creând panică pe un întreg continent.

Nici ultimul raport MCV nu ar fi fost cel mai îngrijorător dintre toate cele elaborate pe România, dacă USL nu ar încerca să-şi subordoneze justiţia, să o sfideze prin domnul Voiculescu şi nu ar construi, la doar 2 luni de la alegerile generale, superimunităţi pentru parlamentarii care au mari probleme cu legea penală.

În privinţa alocărilor bugetare europene, trebuie să le spun domnilor de la USL că România va avea oportunitatea de a accesa şi mai mulţi bani, în perioada 2014-2020, fonduri ce au crescut până la 40 de miliarde de euro, în condiţii de recesiune economică şi de reduceri bugetare importante pentru statele membre contributoare.

Însă, demagogia domnului Ponta nu poate fi trecută cu vederea, pentru că nu ţine nici de foame şi nici nu aduce beneficii României. Astfel că, l-aş întreba pe domnul Ponta, care în scurt timp trebuie să facă în faţa românilor bilanţul unui an de mandat ca prim-ministru, adică jumătate din mandatul guvernării PDL fără PSD, de ce boceşte că nu a primit şi mai mulţi bani europeni, din moment ce, de când este prim-ministru nu a accesat 1 euro din cei disponibili în prezent?

Guvernul USL nu a accesat nici măcar 1 euro de când a câştigat puterea, prin demararea de noi proiecte.

Mai mult, nu numai că nu a accesat deloc fondurile europene, ci, dimpotrivă, a blocat toate proiectele care se aflau în derulare: proiecte derulate în universităţi în domeniul cercetării şi resurselor umane, proiecte de infrastructură sau de mediu, proiecte sociale sau de transporturi. Universităţile se confruntă astăzi cu imposibilitatea continuării programelor de studii, iar şantierele demarate în anii 2010-2011, care trebuiau finalizate în acest an, sunt pustii şi au început deja să se degradeze.

Domnule Ponta, dacă aţi fi reuşit să luaţi măcar 1 euro din banii europeni, aş fi fost tentat să înţeleg parţial supărarea dumneavoastră legată de negocierile bugetare. Însă, atâta vreme cât în cabinetul dumneavoastră menţineţi un ministru suspectat de utilizarea frauduloasă a fondurilor europene, iar prin unele ministere se vând posturi la unităţile de management al proiectelor europene ca la mercurial, nu aveţi nici un drept să vorbiţi pe tema fondurilor europene, ci doar să mulţumiţi Uniunii pentru alocări financiare superioare.

Singurul lucru pe care îl pot face pentru dumneavoastră este să vă sfătuiesc să încetaţi să mai certaţi Uniunea Europeană pentru gravele erori pentru care Guvernul dumneavoastră este singurul vinovat şi să vă amintesc că în Uniunea Europeană este şi România, de mai bine de 5 ani. Ţin să vă spun acest din urmă lucru, pentru că USL şi Guvernul pe care-l conduceţi nu arată deloc faptul că ar fi aflat.

(Şedinţa Camerei Deputaţilor din 19 februarie 2013)