La mulţi ani! La mulţi ani vouă! La mulţi ani României! 1 decembrie este şi va rămâne ziua României şi ziua tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei. Bucovineni, ardeleni, moldoveni, bănăţeni, olteni, munteni sau dobrogeni, 1 decembrie este sărbătoarea noastră cea mai iubită. 1 decembrie este ziua noastră, dar şi ziua românilor aflaţi în afara frontierelor ţării şi care, în data de 16 noiembrie 2014, au arătat lumii întregi că îşi iubesc ţara, că le pasă de soarta ţării lor şi a familiilor rămase acasă. 1 decembrie este pentru noi, toţi, ziua visului împlinit, acela prin care românii de pe ambele părţi ale Carpaţilor şi-au văzut destinele unite.

Luna decembrie a avut pentru noi, românii, o dublă semnificaţie. Pe lângă comemorarea victimelor Primului Război Mondial, al căror sânge vărsat a făcut posibilă Marea Unire, decembrie înseamnă şi recâştigarea libertăţii şi a dreptului la o viaţă demnă, în decembrie 1989.

Începând din anul 2014, decembrie va căpăta o nouă semnificaţie. După douăzeci şi cinci de ani de tranziţie sinuoasă către democraţie, către consolidarea statului de drept şi către economia de piaţă, România se restartează prin alegerea unui nou tip de preşedinte, a unui nou fel de a face politică. Decembrie 2014 va reprezenta anul în care România se va desprinde definitiv de metehnele trecutului: minciună, demagogie, dispreţ faţă de cetăţeni.

În 16 noiembrie 2014 românii au dat un semnal politic întregii clase politice – semnalul schimbării. Atât Marea Unire, cât şi Revoluţia din 1989 au fost dorite şi realizate de români. De asemenea, în 2014, semnalul schimbării definitive este dat tot de către români. Clasa politică românească are responsabilitatea de a înţelege mesajul pe care l-au dat românii şi schimbările pe care aceştia le aşteaptă. Românii aşteaptă de la noi modernizarea statului, consolidarea instituţiilor şi creşterea cât mai rapidă a standardului de viaţă al cetăţenilor. Nivelul de aşteptare din societatea românească este la fel de mare ca în decembrie 1918 şi în decembrie 1989.

Îmi doresc ca oamenii politici şi partidele politice din România să aibă înţelepciunea să răspundă adecvat acestor aşteptări uriaşe. Pentru că istoria românilor şi a României se scrie în fiecare zi, îmi doresc cu toată puterea să ne putem ridica la înălţimea clasei politice care a realizat Marea Unire şi să avem în noi speranţa din piepturile tinerilor care s-au jertfit în stradă, în tragicul decembrie 1989. Avem o singură şansă pentru a demonstra românilor că am înţeles mesajul dat de ei. Noi, oamenii politici, avem datoria de a cinsti ziua naţională nu doar prin vorbe alese, ci şi prin fapte care peste ani să fie cinstite de cei nenăscuţi astăzi. Pentru aceasta avem nevoie de curaj, dorinţă şi multă iubire de ţară!

(Sursa – Şedinţa Camerei Deputaţilor din  3 Decembrie 2014)